NASCAR – hele USAs sport?

Få sporter skaper mer entusiasme

USA er atletenes hjemland, og bortsett fra Norges fantastiske innsats i Vinter OL, så er det ingen tvil om hvem som regjerer de fleste lister over rekorder, uansett sport. USA er simpelthen vuggen for gode atleter og god idrett. Da er det kanskje litt rart at verken fotball, baseball, hockey, basketball, eller noen av de andre sportene som krever fysisk dyktige atleter, faktisk er de som skaper mest entusiasme. Det er nemlig en annen sport som skaper aller mest entusiasme blant folket. Kanskje har den ikke de høyeste seertallene enda, men den er jaggu ikke langt unna. NASCAR er sporten alle amerikanere elsker, men som svært få utlendinger faktisk setter seg inn i. Der hockey, basket og baseball er store eksporter, så kan NASCAR ikke sammenlignes i det hele tatt. Spør du den gjennomsnittlige nordmannen om hva eventet er, så kan det hende vi får oss til å svare “bil”. Allikevel er dette begrensningen på hvor mye vi faktisk kan om denne sporten.

Hva er egentlig NASCAR?

NASCAR er en motorsport som stammer helt tilbake til 1948. I denne motorsporten konkurrerer førerne i det som er forholdsvis normale biler utseendemessig, altså et stort fravik fra for eksempel Formel 1. NASCAR pleier å foregå på større baner som går i en oval sirkel, og førerne kjører vanligvis mellom 300 og 1000 kilometer lange løp. Sporten krever med andre ord en ekstrem konsentrasjon og utholdenhet for å holde tempoet oppe og begrense feilene. Bilene varierer etter leverandør og team, men sjeldent bikker bilene 900 hestekrefter. Den høyeste hastigheten målt var på fantastiske 394 km/t, men som tommelfingerregel skal bilene bare minimum komme over 322 km/t. Det er altså en sport med noe fritt spillerom, men i dag er de fleste førerne ganske så likt hva gjelder spesifikasjoner innen hastighet på bilene.

Store navn innen sporten

NASCAR har hatt mange storheter opp gjennom årene. Få slår derimot Richard Petty. Ikke bare er han blant de mestvinnende i antall mesterskap, men han har også desidert flest seire i henhold til løp. Med totalt 200 løp vunnet så har han nesten dobbelt så mange som andreplassen her. Allikevel deler han rekorden i antall mesterskapet (7) med både Dale Earnhardt og Jimmie Johnson. Denne rekorden kan forøvrig potensielt ryke da Jimmie Johnson fortsatt er aktiv. Han er en storhet som aldri ser ut til å glippe! Hard konkurranse får han derimot av dagens store utøver, Kyle Busch. Denne mannen gir seg aldri, og tross sin noe tilbakelente stil, så er han en kjøter på kjørebanen. Denne nådeløse sjåføren kan virkelig sette bilen i et nytt gir når han ønsker, både bokstavelig og metaforisk talt!

Få med deg NASCAR i dag

Sporten er uten tvil mest populær innenfor USA sine landegrenser. Allikevel finnes det nok fans av den i land som Norge til at TV kanalene kaster seg etter rettighetene. Her hjemme kan du enkelt skaffe kanaler som sender NASCAR både live og i reprise. Kanskje frister det ikke å sitte oppe hele natten i flere timer, men du kan da i hvert fall se spenningen på TV, om enn ikke live. Spenning er allikevel noe som er garantert og lovet, med biler som går fortere enn noensinne og fare for kræsj rundt hvert eneste hjørne. For en fantastisk sport NASCAR er!