Dragracing – det brøler av testosteron

Dragracing er kanskje en så amerikansk motorsport som man kan få det. Alt handler om hestekrefter, doble eksospotter, v-formede sylindere. Dragracing foregår på en rett strekning og er over på under 10 sekunder. Her oser det av røyk, testosteron og amerikansk entusiasme.

Mye av sporten dreier seg om alt rundt dragrace-bilene. Brølene fra de dundrende motorene, nedtelling til start, nedbremsingen etter målgang og de elleville fartsrekordene, er alle med på å gjøre at sporten drar tusenvis av tilskuere hvert år.

Bilene i dragracing

Det er som regel ombygde biler som brukes til dragracing. Men det er motoren som gjennomgår de største endringene. Alt under panseret er nå forstørret og polstret mange ganger. Men dragracing setter nye doninger på bakken, spesielle fartøy der aerodynamikk er et stikkord. Vekt og utforming er nøye plassert slik at all kraft skal gå rett frem. Amerikanerne laget sin egen klasse, hot rod, biler som har en helt særegen stil. En annen slik sportsbil racing er en ombygd Chevrolet Camaro, eller Dodge Charger.

Amerikansk og engelsk

Litt rart er det likevel at distansene de konkurreres i er oppgitt i engelske målenheter. Det er spesielt to klasser som det konkurreres i, 1/4 eller 1/2 engelsk mil. Dette utgjør ca. 402 meter og 804 meter. Noen av bilene har, hold deg fast, over 10.000 hestekrefter!! Med dette kan de få bilene opp i over 500 km/t og tilbakelegge distansene på under 6 sekunder.

I Norge har vi også tatt til oss denne sporten. Den drives under Norges Bilsport Forbund. De store arrangementene er disse:

  • Thunder Valle på Jæren
  • NM Spring Nats på Gardemoen
  • Hot August Nights i Trondheim

Dragrace er en livsstil og en sport for de spesielt interesserte. De som elsker å mekke og bygge motor kan sette i gang å planlegge. For her skal det gå fort, veldig fort.