Bilene som aldri slutter å overraske

Formel 1 bilens enestående natur

Få biler er mer gjenkjennelige enn Formel 1 bilene. Det de færreste vet er hva som egentlig ligger bak denne bilen. Naturligvis er det snakk om motorer som aldri vil bli sett innen gatebiler, og det er snakk om hastigheter som er farlig høye grunnet dette. Allikevel ligger det mange flere tekniske spesifikasjoner bak bilene enn bare dette. For den observante seer så kan en fort oppdage at det kun er ett eneste sete i Formel 1 bilen, for å redusere vekten. Det er også en helt åpen cockpit, noe som fort kan heve øyenbryn. Føreren sitter altså ganske så utsatt til. For et helt løp, så er det eneste som skiller føreren og utsiden, en hjelm. Dette er noe de færreste tenker over, kombinert med bilens form og utseende for lav luftmotstand. Det er rett og slett en enestående natur som står bak Formel 1 bilen!

Hvilke merker har dominert Formel 1 historien?

Historisk er det kun 4 nasjoner som har produsert biler som har vunnet verdensmesterskapet i Formel 1. Italia, Tyskland, Storbritannia og Frankrike står for samtlige verdensmesterskap siden 1950, og andre har ikke vært i nærheten siden. Allikevel har bilene flere ganger kjørt på motorer fra både USA og Japan. Historisk er det dog Ferrari, McLaren, Mercedes og Renault som i størst grad har dominert sporten. Det handler om at de alltid har vært foran og har kjempet for å lage superbiler hele veien. Dermed har førerne og lagene gang på gang valgt disse merkene, fordi de leverer år etter år.

De beste merkene i dag

4 år på rad har tittelen landet på førere bak rattet på Mercedes sine biler. 3 av disse har gått til dagens beste fører, Lewis Hamilton, og 1 tittel landet i Tyskland hos Nico Rosberg. I 4 sesonger på rad før denne perioden vant derimot Renault titlene under føreren Sebastian Vettel. Det har i bunn og grunn vært en fight mellom disse to merkene og førerne de senere årene. Få kan si hvilken produsent og hvilken fører som egentlig er best, siden marginene er så små, og både førernes form og merkenes innovasjoner påvirker resultatene. En ting er hvert fall sikkert, og det er at begge markerer seg sesong etter sesong med resultater som er bedre enn noensinne. Bare i forrige sesong ble banerekord etter banerekord slått grunnet de små forbedringene og den ekstreme kampen om hundredelene.

Fremtidens Formel 1 biler

Få vet hvordan bilene vil se ut fremover, men det er egentlig bare fantasien som kan begrense dette. Teknologien er på et slikt nivå i utviklingen at folk bare gaper etter hvor langt vi har kommet. Få hadde sett for seg at det kunne gå fortere enn det bilene gjorde for bare noen år siden. Hadde 50-tallets førere i Alfa Romeo fått prøve dagens Ferrari hadde de nok skvettet litt i underbuksene til og med. Det er simpelthen så mye fart i motorene i dagens Formel 1 at en nesten ikke kan se for seg hvor raske de faktisk kan bli. Fremtiden vil nok ikke bringe den altfor store forandringen på utsiden av bilen, men heller inne i motoren. Her har det vært utvikling i alle andre motorsporter over tid, og Formel 1 er intet unntak. Kun fremtiden vil vise hvor teknologien kan bringe motorsporten vår!